Innovaatioksi voidaan määritellä uusi ratkaisu vanhaan ongelmaan, tai vanhan tavan tehdä asioita parantaminen. Hyvin tehtyinä innovaatiot parantavat niin pienten, kuin suurempienkin firmojen rahantekomahdollisuutta ja helpottavat niiden toimintaa. Vaikka innovaatioista on mediassa puhuttu viimeisen muutaman vuoden aikana, useat maailmaa muuttaneet keksinnöt voisi myös laske termin alle. Popular Science lehden 25 tärkeimmän innovaation listalta löytyy niin sydäniskuri, lukkiutumattomat jarrut kuin Englannin kanaalin alittavan tunnelinkin.

Nykyään innovaation on usein ajateltu olevan informaatio tekniikan alaan liittyvää, mutta sen ei tarvitse olla. Esimerkkinä ovat luontoystävälliset pakkausratkaisut, terveelliset ruuat, kuten nyhtökaura tai firmojen kehittämät markkinointi ratkaisut. Muutokset voivat tapahtua tuotteessa itsessään, firman sisäisissä ja ulkoisissa prosesseissa, tai ideologiassa. Innovaatiot voidaan jakaa rankalla kädellä tuote-, palvelu- ja prosessiperäisiksi. Tuote innovaatiolla ovat kalliimpia tuottaa, ja niillä tarkoitetaan perinteisen keksinnön tyylistä uutta tuotetta, esimerkkinä voisi käyttää ensimmäistä iPhonea. Palveluinnovaatio on uusi tapa tehdä vanha asia, esimerkiksi halpa ruuan kotiinkuljetus tai nettisivulla reaaliajassa tapahtuva asiakaspalvelu, Netflixin tapaiset videopalvelut kuuluvat hieman molempiin luokkiin. Prosesseja koskevat innovaatiot ovat suurelle yleisölle vähemmän näkyviä, niiden tarkoitus on tehostavat firman toimintaa ja resurssien käyttöä. Usein ne myös auttavat vähentämään luonnon ylikuormittamista ja uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä.

Apple teknologian uran uurtaja

Apple on ollut kekseliäisyyden aallonharjalla aina firman alkuajoistaan lähtien. Suuren yleisön tietoisuuteen se nousi iPhonen ja siihen oleellisesti liittyvän App Storen lanseeraamisen myötä vuonna 2007. Firma teki älypuhelimista jokamiehen taskuun sopivan helppokäyttöisen viihdekeskuksen aiemmin älypuhelimien oli aiemmin ajateltu käyvän vain työkäyttöön ja sähköpostin lukemiseen. iPhonen jälkeen firma on jatkanut innovaatiota eri kokoisilla iPadeillä, jatkuvasti pienenevillä tietokoneilla, älykelloilla ja uudistamalla Bluetooth kuulokkeet arki käyttöön pienten AirPod kuulokkeiden kautta. Applen innovaatio ei rajoitu vain fyysisiin tuotteisiin, App Storen ja iTunes kauppojen helppokäyttöisyys sekä koko brandin yksinkertaisuus ovat vaikuttaneet teknologia firmojen tapaan tehdä ja myydä tuotteita.

Apple teknologian uran uurtaja

Applen siivellä lentävät

Kannettavien viihdekeskusten suosion räjähdettyä, uusia yrityksiä nousi hyödyntämään uutta asiakaskuntaa. Näistä maininnan arvoisia ovat musiikki palvelu Spotify, josta asiakas ladata verrattaen pientä kuukausimaksua vastaan rajattoman määrän musiikkia. Palvelun käyttäjien valokuviin keskittyvä sosiaalinen media Instagram taas on avannut mainostajille uuden tien saada tuotteitaan esille. Majoituspalveluista ja matkailupalveluista innovatiivisempia ovat olleet AirBnB, yksityisihmisten asuntoja ja huoneita listoilleen ottava majoitus palvelu, ja Uber taksi app joka on suuremmissa kaupungeissa tehnyt jokapäiväisen taksireissun mahdolliseksi tavallisille ihmisille.

Muut jättiläät

Tänä päivänä suurienkin firmojen tulee innovoida tuote- ja palvelutarjontaansa jatkuvasti, etteivät jäisi nousevien firmojen varjoon. Netflix on tunnettu amerikkalainen netin kautta toimiva videotilauspalvelu, jonka kautta asiakas saa kuukausi maksua vastaan katsottua rajattomalta tuntuvan määrän TV sarjoja ja elokuvia. Firma aloitti uransa Amerikassa DVD postitilaus palveluna, jossa käyttäjän kotiin kuljetettiin vuokraelokuvia. Laajakaista nopeuksien noustessa Netflix siirtyi nettitilaus ja lataus malliin, ja on viime vuosina alkanut myös tuottaa myös omaa sisältöään. Sivuston helppokäyttöisyys vaikuttaa sen suosioon, ja yhtiö kehittää tapaa jolla videot on koodattu jatkuvasti käyttäjä ystävällisempään suuntaan. Amazon on viime vuosien aikana mullistanut läntisen maailman ostoskäyttäytymisen. Yrityksen perusti 1994 Jeff Bezoz, ja se oli alunperin nettikirjakauppa josta asiakas pystyi tilaamaan laajan valikoiman kirjoja kotiovelle tuotuna. 2011 Amazon julkaisi kirjojen e-lukulaitteen Kindlen, rohkaisten ihmisiä lataamaan kirjat kaupastaan kotiinkuljetuksen sijasta. Nykyään Amazonista voi tilata lähes mitä vaan, elektroniikasta ruokaan ja vaatteisiin. Firmalla on myös oma Netflixin kanssa kilpaileva tilausvideo palvelunsa. Jättiläisenä Amazonilla on varaa kokeilla jopa hullulta kuulostavia innovaatioita, ja se on viime aikoina avannut perinteisen kirjakaupan 13 amerikkalaiseen kaupunkiin, ja kokeillut Amazon Go fyysistä ruokakauppaa Seattlessa.