Maailmaa mullistavia keksintöjä voi nykyään löytää niin kodin arjesta, työpaikalta kuin myös lomalta. Innovaatiot ovat olleet osa historiaa aina ja ihmiskunta on kehittynyt vuosisatojen myötä niin pienillä askeleilla kuin myös suurilla harppauksilla. Nykyään meille täysin tavallisista tuntuvat esineet ovat joskus olleet mullistavia esineitä tai asioita, joiden kehittäminen on vienyt historiaa tiettyyn suuntaan. Usein vielä käy niin, että yhtä tarkoitusta varten tehty asia onkin lopputulokseltaan jotain ihan muuta. Näin ollen tieteen kehitys ja innovaatiot eivät aina ole sitä, mitä on odotettu, mutta niiden keksiminen on ollut merkittävää.

Kansainväliset innovaatiot

Keksintöjä on tehty jo antiikin Kreikassa, mutta monet itsestäänselvyydet ovat melko tuoreita. Tiesitkö, että optiset linssit keksittiin vasta 1200-luvulla? Optisia linssejä ovat esimerkiksi silmälasien linssit. Vaikka roomalaisillakin oli tutkimuksia linssien ja lasin taittuvuudesta, silloiset tutkijat eivät hoksanneet kehittää sitä eteenpäin, vaikka huono näkö ei olekaan mikään viime vuosien juttu. Koulun kirjoistakin tutut sähkö ja penisilliini ovat ehkä tunnetuimpia ja hyvin voimakkaasti historiaan vaikuttaneita innovaatiota. Sähkön keksiminen on ollut pohjana erittäin monelle muulle keksinnölle, joten sen merkitystä ei kannata aliarvioida. Sähkö kehitettiin 1800-luvun lopulla ja ilman sitä esimerkiksi hehkulamppua ei olisi keksitty. Vahingossa, vuonna 1929 luotu penisilliini on ollut merkityksellinen osa lääketieteen kehitystä. Se otettiin käyttöön tulehduksien hoidossa vuonna 1947. Lääketieteessä oli jo ennen tätä merkittäviä kehityksiä, kuten esimerkiksi rokotteet vuodelta 1796. Kaikille tuttu internet on tullut suosituksi vasta 2000-luvun alussa, mutta se keksittiin jo 1960-luvulla. Internet kehitettiin alun perin Yhdysvalloissa sotaan tarkoitettuna työkaluna. Sen avulla oli tarkoitus kommunikoida ja viestiä armeijan, sekä myöhemmin tutkijoiden kesken. Nykyajan internetiksi, eli „world wide webiksi“ muutti muotoaan 1980-luvulla ja vielä kerran 90-luvulla. Innovaatio ei siis aina ole yksi asia, joka jää sellaiseksi vaan se saattaa kehittyä vuosien mittaan vielä paremmaksi. Naapurimaassamme Ruotsissa kehitetty jääkaappi on varmasti yksi historian merkittävimmistä innovaatioista, vaikkei se tunnukaan kovin monimutkaiselta (enää). Jääkaapin ja sen teknologian keksiminen on ollut niin tieteen kuin kansakunnan arjen myötä yksi mullistavista keksinnöistä. Ainakin ruokakulttuuri muuttui keksinnön jälkeen merkittävästi.

Suomalaiset innovaatiot

Suomessa nykyäänkin tärkeitä arvoja ovat terveys, tavaroiden sekä palveluiden hinta-laatu-suhde ja toimiva teknologia. Vaikka Suomi onkin itsenäistynyt vasta 1917, suomalaiset tutkijat ja keksijät ovat olleet mukana muuttamassa historiaa. Tunnetuimpina suomalaiskeksintöinä pidetään muun muassa ksylitolia, astiankuivauskaappia, nyhtökauraa ja sykemittaria. Näiden lisäksi Suomi tunnetaan myös teknologian alalla edelläkävijänä: tekstiviestit kehitettiin Suomessa! Suomalainen Matti Makkonen kertoi ideastaan kollegoilleen vuonna 1984 ja sen jälkeen ideaa on kehitetty eteenpäin. Teknologian saralla myös tietokoneiden operointijärjestelmistä Linux luotiin Suomessa. Kyseessä on vuonna 1992 kehitetty kaikkien vapaassa käytössä oleva järjestelmä. Sitä on käytetty paljon monissa nykyajan tuotteissa, muun muassa Android-puhelinkäyttöjärjestelmässä. Kolestrolia alentava margariini kuuluu suomalaisten keksintöjen listalle. Benecol toi markkinoille kyseisen margariinin vuonna 1995 ja sen jälkeen esimerkiksi Euroopan komissio on hyväksnyt sitä koskevia väitteita sairasriskien vähentämisestä. Suomessa osataan myös hyötykäyttää kansainvälisiä innovaatioita tuottamaan lisäarvoa. Suomessa kehitetyt Nokia-puhelimet ovat kansainvälisesti tunnettuja laadultaan ja toimivuudeltaan, varsinkin puhelinmalli 3310. Lisäksi monissa korkeakouluissa toteutetaan innovaatioprojekteja, joiden tarkoitus on löytää niitä uusia näkökulmia ja mielenkiintoisia ratkaisuja haasteisiin. Ne voivat liittyä esimerkiksi teknologian haasteisiin, ympäristöongelmien ratkaisuihin tai kaupunkien kehitykseen. Nykyisin sekä Suomessa että maailmalla kannattaa seurata IoT-ratkaisuja (Internet of Things). Sitä kautta ollaan löydetty uutta tietoa vaikkapa liikenneruuhkiin, joita ollaan pystytty tätä järjestelmää käyttäen ennakoimaan.

Suomalaiset innovaatiot