Startup bisnes on usein entrepreneurial tyyppisen yrittäjän aloittama toiminta, joka on noussut tyhjästä, ja pyrkii reagoimaan markkinoilla olevan tyhjiöön, tarpeeseen tai ongelmaan. Startup saattaa pyöriä tuotteen, palvelun, prosessin, tai informaatioteknologisen alustan ympärillä, ja niihin liittyy usein suurempi riski, kuin me-too tyyppisiin yrityksiin. Vaikka suuri osa uusista firmoista epäonnistuu, monesta tulee innovatiivisten ideoiden vuoksi alansa jättiläisiä.

Startup yrityksen aloitus

Startup yritystä aloittaessa ensimmäinen tarve on hyvä, ja terve bisnesidea. Tällä tulee olla tuotanto potentiaalia, varmistetut markkinat, ja sinulla on oltava mahdollisuus toteuttaa se suhteellisen helposti saatavilla olevilla varoilla. Idean jälkeen kannattaa käyttää hieman aikaa itsensä arviointiin. Onko sinulla aikaa, kykyjä, mielenkiintoa, ja muita henkilökohtaisia ominaisuuksia toteuttaa se menestymiseen vaadittavalle tasolle. Mieti myös henkilökohtaista varakkuuttasi, ja sitä miten maksat laskut firman alkuaikoina. Yritys tulee vaatimaan huomattavan määrän aikaa, ja ennen sen vauhtiin pääsemistä siitä tulevat tulot ovat pienet, suurin osa tuotosta ohjautuu takaisin firman kasvattamiseen. Kannattaa ottaa myös selvää heti alkuun mistä voit saada bisneksen aloittamiseen tarvittavat rahat. Eri alan yrityksien alkukulut vaihtelevat suuresti, ja yritykset jotka vaativat fyysisten investointien tekemistä ovat aloittajalleen riskialtteimpia. Bisnestä aloittaessa kannattaa pitää huolta että perhe on tietoinen siihen liittyvistä paineista, ja kaikki ovat samalla lähtö viivalla siihen käytettävän ajan kanssa. Idea yritykselle voi syntyä mistä tahansa. Useat aloittavat yrityksen harrastuksensa ympärille, tai perustavat firman olemaa työkokemusta kivijalkana käyttäen. Yritys saattaa myös saada alkunsa kun sen perustaja huomaa, että tietty palvelu tai tuote puuttuu markkinoilta. Startup tulee onnistumaan parhaiten, jos sen aloittajalla on aito mielenkiinto ja intohimo myytävään tuotteeseen. Yrityksen menestymiseen tulee vaikuttamaan perustajan aiempi kokemus, hänen alakohtainen tietotaitonsa, sekä yleiset taidot yrittäjänä. Unohtaa ei pidä myöskään henkilökohtaisempia osa alueita, persoonallisuudella ja yleisellä asenteella on nostettu ja tuhottu monia pienfirmoja. Töykeän kaupanpitäjän puodissa loppuu asiakkaiden käynti nopeasti, kun taas oikealla tavalla ihmisiä mairitteleva saa nopeasti maineen joviaalina heppuna, jonka kaupassa on hauska käydä. Yrityksestä saa myös takaisin sen mitä siihen laittaa, ja oman firman pyörittämien ei onnistu 9-5 mentaliteetilla. Usein illat ja viikonloput menevät uusien asiakkaiden houkuttelemiseen ja tutkimiseen, ja varsinkin alkuaikoina loma-ajat ovat huomattavan vähissä.

Alkuvalmistelut

Raha on valitettavasti myös yrityksen aloittamisen, ja menestymisen kannalta ehdotonta. Kuinka paljon sitä tarvitaan riippuu yritystyypistä. Yrittäjän itsensä ympärillä pyöriviä palveluita voidaan aloittaa suhteellisen pienellä pääomalla, varsinkin jos yrittäjältä löytyy välineistö valmiiksi. Tosin näitäkin yrityksiä perustaessa pitää miettiä juoksevia kuluja, kuten vakuutuksia, palvelun ostajien luokse matkustamista, ja välineistön uusimista. Tuotteita tekevät yritykset tarvitsevat usein suuremman pääoman, materiaali ja tuotanto kuluihin. Suuri määrä bisneksiä kaatuu vuosittain omistajien arvioidessa väärin kuinka paljon rahaa niiden pyörittämiseen tarvitaan, ennen kuin ne alkavat ansaitsemaan tarpeeksi menojen kattamiseen. Alkuvalmistelujen jälkeen on aika päättää minkä tyyppisen bisneksen haluat aloittaa, ja miten haluat pyörittää sitä. Vaihtoehtoja on useita, ja päätöksesi riippuu paljolti siitä kuinka paljon aikaa pystyt uhraamaan bisneksen pyörittämiseen, ja kuinka suuren rahallisen riskin pystyt ottamaan. Henkilöt jotka tekevät itse tuotteensa ilman ulkoistettuja ratkaisuja, harvemmin kykenevät ajan käytöstä johtuen tuottamaan tarpeeksi tuotteita myyntiin päivittäisen palkan nostamiseksi. Osa bisneksistä toimii niiden tarjoamista palveluista johtuen osa-aika periaatteella, ja esimerkiksi kausiluontoinen palvelu saattaa tietyillä aloilla olla olla ainoa mahdollisuus. Turistien suosimassa kesä- tai talvikohteessa sesonkiaikana aloitettu kahvila esimerkiksi tulee olemaan huomattavasti hiljaisempi sesongin ulkopuolella, ja hiljaisempina aikoina asiakkaita riittää niin vähän että heistä irtoavilla tuloilla ei makseta edes sähkölaskua.

Alkuvalmistelut